De feestmaand is officieel begonnen en hoewel het er dit jaar iets anders uit zal zien dan voorgaande jaren, betekent dat niet dat we het maar zoetjes aan ons voorbij moeten laten gaan. Integendeel! Je huis moet heerlijk ruiken naar speculaas, glühwein en gebraden… wat dan ook! En dat doe je met kruiden en specerijen die typisch voor de feestdagen zijn. Dit is mijn top 10 feestelijke kruiden en specerijen!
Klik op de namen van de kruiden en specerijen om het product te zien!
Allspice (Piment)
Hoewel de Engelse naam anders doet vermoeden is piment niet een mengsel, maar een typisch feestdagen specerij. Het kan in zowel zoete als hartige gerechten gebruikt worden en heeft iets weg van nootmuskaat, kruidnagel, peper en kaneel. Koop het gemalen en maak je eigen ‘Pumpkin Spice mix‘ of verrijk zelfgemaakte amandelspijs hiermee.
Kardemom
Kardemom zit in de nabije familie van gember en heeft een fris-pittige smaak. Je koopt kardemom heel of in poedervorm. Ook kardemom is erg lekker in feestelijke gerechten en kan zowel zoet als hartig gebruikt worden. Wat denk je bijvoorbeeld van deze bijzondere glutenvrije cake op met abrikozen en kardemom?
Kaneel
Ja, als er één specerij is dat ‘feestdagen’ schreeuwt dan is het kaneel. De pijpjes gebruik je om een kruidige cranberry drank mee te maken en de poeder verwerk je in heerlijke baksels of ijs! Tip: ga voor ceylon kaneel voor een diepere smaak.
Gember
Gember geeft warmte zonder pit. Hierdoor krijgen baksels en gerechten een warme, diepe smaak. Erg lekker in speculaas of gingerbread.
Sinaasappelschil
Je zou het niet denken, maar sinaasappel is ook typisch iets voor de feestdagen. Misschien niet altijd als specerij of smaakmaker, maar wel om je huis lekker te laten ruiken. Denk hierbij aan sinaasappels met kruidnagels er in die je in de Kerstboom kunt hangen. Gedroogde sinaasappelschil gebruik ik om glühwein of andere winterse drankjes extra smaak te geven.
Kruidnagel
Ik noemde het net al even, kruidnagel is wat mij betreft onmisbaar tijdens de feestdagen. Heel of gemalen, ik heb het beiden in huis. Gebruik het in kleine hoeveelheden, want de smaak is krachtig. Ik vind het vooral erg lekker in gebraden vlees of om in een pannetje met andere specerijen zachtjes op een theelichtje te laten geuren.
Nootmuskaat
Nootmuskaat heeft een warme, zoetige smaak die perfect samen gaat met kaneel. Ik vind versgemalen nootmuskaat heerlijk over custard of gecombineerd met welk pompoenrecept dan ook. Koop het heel en maal alleen wat je nodig hebt. Zo blijft de smaak het beste behouden.
Salie
Ik ontdekte salie voor het eerst bij mijn schoonmoeder in Engeland die het gebruikte met appel en ui om het varkensvlees smaak te geven. Sindsdien is salie voor mij onlosmakelijk verbonden met Kerst omdat ik het in die periode voor het eerst geproefd heb. Ik koop het vers en gebruik het om pompoen uit de oven een heerlijke smaak mee te geven. Gedroogd is het erg lekker om gevogelte of varkensvlees mee in te wrijven voordat je het gaat braden.
Steranijs
Steranijs heeft een prachtige vorm en is daardoor direct al perfect om mee te decoreren en je huis er op die manier lekker door te laten ruiken. Ik doe altijd een paar steranijs bij de stoofpeertjes of appelmoes. Maar het is ook erg lekker in kruidige tomatensoep.
Rozemarijn
De hekkensluiter is rozemarijn. Heerlijk in zo’n beetje alle hartige gerechten die uit de oven komen of langzaam moeten garen. Maar ik heb er ook eens een erg lekker en bijzonder voorgerecht mee gemaakt: hummus! Tip: kook een paar teentjes knoflook en een half theelepeltje rozemarijn mee met de aardappels en pureer die vervolgens. Feestelijke aardappelpuree!
Daar heb je ze: mijn top 10 van feestelijke kruiden en specerijen. Welke hiervan heb jij in huis en welke lijken jou wel bijzonder om te proberen? Deel het hieronder!
Willemsen zegt
Heerlijk, de kruidengeuren. Hoe doe je dat Heleen, is een regulier waxinelichtje sterk genoeg om geur te verspreiden? Ik heb soya waxinelichtjes maar deze branden erg slecht en geven weinig warmte af. Welke lichtjes gebruik jij ?
Bedankt,
Groetjes, Renée