Heb je vorige week mijn receptenverzameling gezien voor schoollunches voor tieners? Vandaag wil ik een ander tiener onderwerp aanpakken: ontbijt voor tieners.
Maar met de start van een volgend blok schoolweken, komt ook die aloude vraag weer terug: wat zal ik als ontbijt serveren? Ik houd er niet van om elke dag hetzelfde te geven, maar om elke ochtend het wiel opnieuw uit te moeten vinden, daar houd ik helemáál niet van. Onbijtjes zijn hier daarom vaak een variatie op een vast thema: Yoghurt met muesli, smoothies, eieren of pannenkoekjes. Wat ze willen maakt mij dan niet veel uit. Hier kunnen ze uit kiezen. Mijn enkele voorwaarde is alleen dat het met 5 minuten min of meer klaar moet zijn.
Ontbijt voor Tieners
Een goed ontbijt geeft onze tieners de basis mee waar ze de ochtend op kunnen teren. Te vaak hoor ik verhalen van m’n zoon van wat er in de kleine ochtendpauze al gegeten wordt door z’n kameraden en dat is voornamelijk erg ongezonde troep. Ik zal eerlijk toegeven dat hij daar dan ook wel eens zin in heeft, maar over het algemeen valt het me mee hoezeer hij ‘hangt’ naar dat soort bewerkte vulling. Ik ben overtuigd dat een goed ontbijt echt het verschil maakt.
Wat geef je dan?
Wat ik eerder al zei: variatie vind ik belangrijk, maar in feite komt het neer op een paar bouwstenen waarvan ik weet dat ze gezond zijn en goed vullen: Vet, eiwit, koolhydraten. 🙂
Mijn eerste prioriteit is dus vet. Volle gefermenteerde melkproducten, boter/ kokosolie, eieren en kokosmelk.
Vervolgens moet het wel wat eiwit bevatten. Noten, zaden en eieren blijken dan het makkelijkst op een drukke ochtend.
Koolhydraten zijn de hekkensluiters. Noten en zaden uiteraard, maar ook fruit en groenten komen voor. Soep als ontbijt is een prima voorbeeld van hoe je gemakkelijk ’s ochtends groenten kan eten.
Hieronder vind je vier voorbeelden van onze ‘standaard ontbijt voor tieners’. Je zal zien dat je hier eindeloos mee kan variëren en met een beetje plannen, je ’s ochtends niet eindeloos in de keuken hoeft te staan.
1. Yoghurt met Muesli
Zelfgemaakte muesli bestaat uit glutenvrije granen als boekweitvlokken of rijstvlokken (havermout kan ook), een leuke verzameling zaden en pitten, geroosterde noten en kokoschips en voor de zoete smaak ook wat gedroogd fruit. Verander de muesli in cruesli met behulp van twee eiwitten zoals in het recept voor moerbei en goji cruesli.
Lekker met zelfgemaakte yoghurt of kwark of kokosyoghurt!
2. Powersmoothies
Een andere favoriet is smoothies. Met name in de zomer, maar met de juiste ingrediënten ook erg lekker in de koude maanden. Voor smoothies kies ik vrijwel altijd voor kokosmelk. Dit is van zichzelf al wat zoet, zodat extra zoet als honing o.i.d. niet nodig is.
Verder heb ik altijd bevroren rood fruit en avocado in de vriezer. Die haal ik de avond ervoor er uit en doe alvast in een Bullet-beker of de blender. Een schep notenpasta erdoor en je hebt een heerlijke, goed vullende smoothie waar je tiener zeker de ochtend wel mee toe kan. Door op een rustig moment avocado te pureren en in porties in te vriezen, heb ik altijd een voorraadje gezonde vetten in huis. Kokosmelk koop ik bij de toko of maak ik zelf. Het resultaat: een smoothie die smaakt naar de welbekende ‘Peanut butter & Jelly’ combinatie!
3. Eieren
Er kan weinig mis gaan met eieren. Supergezond, rijk aan eiwitten en vetten en op velerlei wijze te bereiden. Hier is het vaak heel eenvoudig een snel roerei maken en daar wat groenten bij snijden. Dit kost al met al nog geen 5 minuten. Onze dochter van 10 eet één eitje en lust daar graag komkommer, zuurkool en wat walnoten bij. Zoonlief bunkert drie eieren weg op brood en moet van mij daar ook wat groenten bij eten 😉 Paprika en wat sla is meestal zijn keuze. Als ik er de tijd voor neem, maak ik ook wel eens een gevulde omelet. Een eenvoudig recept, maar perfect om groenten bij te serveren.
4. Brood & Pannenkoekjes
Ondanks dat ik het graag anders zou willen zien, ontkom ik toch niet helemaal aan de behoefte aan brood. Zuurdesembrood of een eiwitrijk notenbrood zijn dan mijn keuzes. Het laatste brood vries ik in plakken in. Zuurdesembrood gaat meestal iets sneller op.
En zoals jullie weten maak ik heel graag pannenkoekjes. Die vries ik ook per stuk in met een stukje bakpapier ertussen. Zo zijn ze makkelijk uit de vriezer te halen en in het broodrooster op te warmen (dat doe ik ook met bevroren brood). Momenteel zijn we erg fan van de combinatie geprakte banaan-kokosolie-notenpasta als beleg. Vult ontzettend goed en is gewoon erg lekker. Inmiddels heb ik meer dan 25 recepten voor pannenkoeken op mijn blog staan en er een aparte categorie aan gewijd 🙂 Maar dit recept voor een klein maar erg smakelijk en glutenvrij broodje raad ik jullie ook van harte aan!
Tip: Dit is ook erg lekker om mee te geven als schoollunch met bijvoorbeeld zachte roomkaas en groenten.
… en jullie?
Dit zijn mijn tips voor een voedzaam ontbijt voor tieners. Wat geef jij je tieners graag als ontbijt? Nog succesnummers die je wilt delen? Laat het hieronder weten!
Laat een reactie achter